Týden
Baťa

Týdenní festival, během kterého se otevírají dveře Baťovy vily a odkaz jejich původních majitelů opět proniká ke každému, kdo má zájem jej poznat.

Years

7. – 11. 9. 2020

Hlavním tématem čtvrtého ročníku Týdne Baťa je rodinný život manželů Baťových. V roce 2018 se do Zlína vrátilo z Toronta několik cenných artefaktů, které vypovídají o rodinném životě manželů Baťových. Tyto cennosti odvezla Marie Baťová v době emigrace. Hovoříme zejména o osobní korespondenci mezi Tomášem Baťou a jeho nevlastními bratry a blízkými přáteli. V rámci celého týdne s vámi budeme tyto zajímavosti sdílet.

Již tradičně pro vás také připravujeme tematické komentované prohlídky a volný přístup do knihovny Nadace Tomáše Bati.

pondělí 7. září
16.00 hodin – Jak se žilo ve vile rodiny Baťů. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati.
17.00 hodin – Sourozenci Baťovi. Přednáška o sourozencích Tomáše Bati. Gabriela Končitíková.

úterý 8. září
17.00 hodin – Ideál baťovské ženy. Přednáška na téma jaký byl ideál ženy podle baťovské filozofie. Gabriela Končitíková.

středa 9. září
17.00 hodin – Maloval jsem velikána. Beseda se slovenským umělcem Jozefem Stančíkem, který vytvořil největší koláž Tomáše Bati.

čtvrtek 10. září
17.00 hodin – Podnikatelský příklad Tomáš Baťa. Přednáška o základních baťovských principech. Pavel Velev.

pátek 11. září
17.00 hodin – Jak se žilo ve vile rodiny Baťů. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati.

Přednášky a prohlídky mají omezenou kapacitu, je nutné rezervovat si místo na emailu sekretariat@batova-vila.cz nebo telefonicky na 577 219 083. Vstupné je symbolických 49,90 Kč a bude využito na vznik edukačních materiálů.

17. – 19. 6. 2019

125 let inspirace Baťa – téma pro letošní třetí ročník Týdne Baťa bylo zcela jasné, při příležitosti oslav 125. výročí založení firmy Baťa se vrátit ke kořenům, a to ne pietním způsobem, ale přesně baťovským způsobem – tedy tvůrčí prací, která bude inspirovat a rozvíjet. Letos, více než kdy jindy, se vracíme k jeho hluboké myšlence: „Nejprve vybuduj sebe, pak vybuduješ podnik!“

Budování sebe sama je podle filozofie Baťa jednou z nejtěžších úloh každého člověka, systém řízení Baťa je nastaven tak, aby člověk budoval sám sebe a tím se stal příkladem pro ostatní, protože jeden z hlavních pilířů baťovské firemní kultury bylo respektování skutečnosti, že každý se přirozeně učí napodobováním.
V letošním Týdnu Baťa bychom s Vámi rádi sdíleli myšlenky, jak se stát inspirativním příkladem pro své okolí.
Přijďte načerpat jedinečnou atmosféru Baťovy vily a inspirovat se baťovskými myšlenkami.

pondělí 17. června
14.00 hodin – Otevření Baťovy knihovny.
15.00 hodin – Komentovaná prohlídka s ředitelem Nadace Tomáše Bati Pavlem Velevem.
17.00 hodin – Přednáška Gabriely Končitíkové na téma: Hlavní principy podnikatelské filozofie Tomáše Bati.

úterý 18. června
14.00 hodin – Otevření Baťovy knihovny.
17.00 hodin – Přednáška Gabriely Končitíkové na téma: Vybuduj nejprve sebe aneb životní rovnováha podle filozofie Baťa.

středa 19. června
14.00 hodin – Otevření Baťovy knihovny.
17.00 hodin – Přednáška Lucie Šmardové na téma: Principy baťovského urbanizmu.

čtvrtek 20. června
14.00 hodin – Otevření Baťovy knihovny.
17.00 hodin – Přednáška Davida Valůška, ředitele Státního okresu Zlín na téma: Marie Tomášová Baťová.

pátek 21. června
14.00 hodin – Otevření Baťovy knihovny.
17.00 hodin – Přednáška Gabriely Končitíkové na téma: Zásady motivační filozofie firmy Baťa do roku 1939.

14. – 18. 5. 2018

Letos pro Vás připravujeme druhý ročník festivalu Týdne Baťa v rámci kterého opět otevřeme dveře vily Tomáše Bati. Těšit se můžete na tématické přednášky i komentované prohlídky vily za snížené vstupné.

Festival Týden Baťa se uskuteční ve dnech 14.5.-18. 5.2018, kdy letos představíme život mladých lidí v baťovském Zlíně. Můžete se blíže seznámit s náročným životem mladých mužů a mladých žen, kteří studovali Baťovu školu práce.
Nabízíme Vám také oblíbené prohlídky vily Tomáše Bati, které nazýváme „Od sklepa až po půdu“. Rezervujte si své místo dostatečně dopředu!

pondělí 14. května
17.00 hodin – Marie Baťová a její život ve Zlíně. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati.
19.00 hodin – Mladí muži firmy Baťa – kluci, kteří budovali obuvnické impérium ve světě. Přednáška o mladých mužích, které firma Baťa vychovávala.

úterý 15. května
11.00 hodin – Jak se žilo ve vile rodiny Baťů. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati.

středa 16. května
16.00 hodin – Marie Baťová a její život ve Zlíně. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati.
18.00 hodin – Mladé ženy ve firmě Baťa – žádné obyčejné hospodyňky. Přednáška o mladých ženách, které firma Baťa vychovávala.

čtvrtek 17. května

pátek 18. května
19.00 hodin – Večerní atmosféra v Baťově vile. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati v rámci programu Galerijní a muzejní noci ve Zlíně. (bez vstupného)
21.00 hodin – Večerní atmosféra v Baťově vile. Komentovaná prohlídka vily Tomáše Bati v rámci programu Galerijní a muzejní noci ve Zlíně. (bez vstupného)