Večery
ve vile

Poutavé diskuzní večery, přednášky a setkání s osobnostmi z kulturního, vědeckého, uměleckého i celospolečenského života.

Předešlé akce

13. únor, 2020

Cestování ve starověkém Egyptě

Přednáší: Mgr. Lucie Vendelová Jirásková (Český egyptologický ústav)

Cestování ve starověkém Egyptě bude věnováno různým druhům dopravy a účelům cest. Podíváme se na to, kam Egypťané putovali, jaké o tom máme doklady a jak se v průběhu dějin proměňovali prostředky. Cesty byly směřovány zejména v průběhu toku Nilu, což byla, řekněme, taková běžná doprava. Pak se ale vydávali do vzdálenějších míst v rámci cest vypravovaných panovníkem. Tyto cesty směřovaly za zdroji materiálů, tedy do pouští nebo dále přes moře do vzdálenějších míst, jako byl Punt. Díky tomu si řekneme něco o doložených přístavech na pobřeží Rudého moře nebo o karavanních stezkách v Západní poušti, nápisech na Sinaji nebo ve Východní poušti.

Začátek: 13. února 2020 od 18:00 hod. do cca 19:30
Místo konání: vila Tomáše Bati Zlín
Rezervace nutná: sekretariat@batova-vila.cz

16. leden, 2020

Egypťan Sinuhet a bibličtí patriarchové

Přednáší: Doc. Jiří Janák, Th.D. (Český egyptologický ústav)

Příběh o Sinuhetovi je jedním z literárních klenotů starého Egypta. Přestože byl již mnohokrát přeložen i zapracován do slavného románu Mika Waltariho (1908–1979), stále budí zájem badatelů a laiků. Doc. Jiří Janák z Českého egyptologického ústavu FF Univerzity Karlovy se ve své přednášce bude zamýšlet nad významem Sinuhetova vyprávění v rámci staroegyptského náboženství i královské ideologie a bude jej porovnávat s postavami biblických praotců a jejich příběhy. Co přimělo Sinuheta opustit milovanou vlast, jaká dobrodružství prožíval na Předním východě a co měl společného s Josefem, Davidem nebo Jóbem?

Začátek: 16. 1. 2020 od 18:00 hod. do cca 19:30
Místo konání: vila Tomáše Bati Zlín